Allt fler positiva till att AI används som stöd inom olika samhällssektorer
29 nov 2024

Allt fler är positiva till AI som stöd inom olika samhällsområden samtidigt som allt fler oroar sig för att AI gör intrång i den personliga integriteten. Svenskarna är fortfarande ambivalenta till AI, vi uppskattar tekniken och använder den mer, men är inte bekväma med att den kommer för nära.
Slutsatserna kommer från den riksomfattande undersökningen Svenska folket och AI som genomförts av analysföretaget Insight Intelligence tillsammans med eSam, Integritetsskyddsmyndigheten, Digg och Bonus Copyright Access. Resultaten visar hur 37 % av svenskarna säger sig vara positiva till hur AI påverkar dem som privatperson, vilket är en minskning med 17 procentenheter sedan toppåret 2021, då 54 % sa sig vara positiva.
Relativt många är öppna för AI-baserat beslutsstöd åt mänskliga handläggare, men nästan ingen är bekväm med att AI tar helt självständiga beslut om oss. Oron för att AI ska fatta felaktiga beslut i frågor som rör den enskilde är fortsatt stor, samtidigt som det vardagliga användandet ökar.
Sofia Ekelöf som är kanslichef på eSam, reflekterar över resultatet:
— Att allt fler ser positivt på möjligheterna att använda AI inom samhällets olika sektorer, tycker jag är väldigt glädjande. Offentlig sektor har stora behov av AI för att stärka servicen och att öka såväl kvalitet som effektivitet i arbetet, men vi måste nyttja tekniken ansvarsfullt och transparent så att människor känner sig trygga med användningen.
Nästan varannan svarar att deras främsta AI-relaterade oro, är att AI ska ta felaktiga beslut om en själv eller ge felaktiga rekommendationer, vilket är en ökning med hela 18 procentenheter sedan förra året. Det är endast två procent som säger sig vara bekväma med att AI tar självständiga beslut om dem. Nästan 4 av 10 rankar som sin främsta oro att AI gör intrång i den personliga integriteten.
Det är viktigt att myndigheter är transparenta med när AI används och fortsätter det utforskande arbetet med säkerhets- och rättssäkerhetsperspektiven på AI-användningen, avslutar Fia.
AI ökar i vardagen
Trots den minskade optimismen svarar majoriteten att deras användande av AI ändå har ökat under de senaste tre åren. Den initiala hajpen har klingat av och nu handlar användningen framför allt om generativa AI-tjänster, exempelvis ChatGPT, översättning eller bildredigering. Var tredje svarar att generativa AI-tjänster är det man har mest nytta av i sin vardag, vilket är en ökning med 14 procentenheter under det senaste året. I år svarar varannan att de använder Chat GPT, vilket nästan är dubbelt så stor andel som för ett år sen.
Undersökningen visar också att användningen av AI på jobbet ökar, men fortfarande används AI mer för privat bruk:
- Översättning av språk är för första gången den AI-baserade tjänst som flest säger sig ha nytta av i sin vardag.
- Nästan varannan arbetstagare säjer att de ser möjligheter med hur AI kan hjälpa dem att bli bättre på sitt jobb medan bara 6% känner att jobbet är hotat.
- Var fjärde tycker inte att det spelar någon roll om en människa eller AI har skapat den underhållning som de konsumerar.
Undersökningen som genomförts sedan 2018, baseras på svar från 1000 personer mellan 16 och 70 år i Sverige, som under oktober 2024 intervjuats av Verian genom Sifopanelen som är en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Samtliga resultat finns sammanfattade i rapporten Svenska Folket och AI 2024 Länk till annan webbplats..
För mer information om undersökningen och rapporten kontakta Theodor Crawford på Strandberg Haage.