Nyhetsbrev från eSam

Februari 2025

Regelverken utmanas medan ambitionerna ökar

Det rådande omvärldsläget ger stor påverkan, inte minst ekonomiskt, politiskt och säkerhetsmässigt, men även på vår digitala utveckling. I en tid då vi ska använda tekniken för skala upp användning av AI, effektivisera processer och automatisera verksamhetslösningar så utmanas EUs regelverk av den amerikanska administrationen. Frågor om digital suveränitet sätts i fokus, hur väl rustade är vi i resiliens- och kontinuitetsfrågor? Håller grunden för EU-kommissionens adekvansbeslut, eller kan den falla och hur hanterar vi i så fall det?

Det finns onekligen gott om samverkansområden och frågor att analysera tillsammans, liksom frågor att bevaka. I det här numret kan du bland annat läsa om den nya versionen av Radarbilden – den kanske kan vara en ledstång att hålla i när omvärldsförändringarna duggar tätt.

Fia Ekelöf kanslichef eSam

Temamöte - Skatteverkets ramverk för digital transformation

Skatteverket har identifierat kritiska komponenter för att åstadkomma den digitala transformationen i myndigheten - bland annat kompetens och en kultur som möjliggör transformationen.

Begreppet digital transformation är ofta använt bland eSams medlemsmyndigheter för att beskriva förändringar på organisationsnivå, utifrån den digitala omvärldens förutsättningar. På ett temamöte i februari var frågan; hur kan man konkret arbeta med digital transformation som ett verktyg i en myndighet? Karin Viklund och Rebecca Tideman på Skatteverket, berättade då om arbetet med att ta fram och implementera just ett sådant ramverk.

Mer än 400 medarbetare har involverats i arbetet för att få en bred förankring och delaktighet, bland annat i återkommande workshops där ramverket fick växa fram.

- Det var ett omfattande arbete som tog tid, men vinsterna är stora genom den breda förankringen och den förändringsledning som det medförde, konstaterade Karin och Rebecca.

Under temamötet beskrev Rebecca och Karin vilka förflyttningar man ser att myndigheten behöver göra och vilka effekter man vill få ut av att arbeta med ramverket. Skatteverket har också identifierat kritiska komponenter för att åstadkomma den digitala transformationen; bland annat kompetens en kultur som möjliggör transformationen.

Radarbilden - uppdaterad version med stödmaterial

Radarbilden är en rapport som beskriver initiativ och kommande förändringar i omvärlden, som påverkar myndigheternas digitaliseringsarbete. Nu finns en uppdaterad version med bilagor som stöd för anpassning efter de egna behoven.

Det händer mycket inom digitaliseringsområdet. För att stödja medlemmarna och bidra till bättre framförhållning och helhetssyn, har eSam sedan 2023 publicerat Radarbilden med initiativ som påverkar myndigheternas digitaliseringsarbete.

Michiko Muto på Pensionsmyndigheten, leder arbetet med Radarbilden:

- Radarbilden plockar diarienumren ur digitaliseringsvågen – ringar in och tidsätter initiativ som förväntas få konkreta konsekvenser för myndigheterna. Något som sticker ut i den senaste upplagan av Radarbilden, är flera nya initiativ inom områdena AI, cybersäkerhet och digital identitet.

Nytt för denna version av Radarbilden är att medlemmarna även får tillgång till en excel-fil med samtliga initiativ samt ett stödmaterial för hur myndigheterna kan anpassa radarbilden – sortera, lägga till och ta bort initiativ – utifrån den egna verksamhetens förutsättningar och behov.

Elisabeth Asplund på Skatteverket ingår i arbetsgruppen bakom Radarbilden, hon berättar:

- Vi ser att det finns stora möjligheter att skapa mervärde för eSams medlemmar genom att ladda ner excel-filen, vidareförädla den och strukturera, filtrera och sortera informationen utifrån sin egen verksamhet. Då kan medlemmarna enkelt skapa ett diskussionsunderlag eller ett bidrag till ett prioriteringsunderlag, som underlättar den strategisk/taktiska dialogen inom myndigheten. Vi vill inspirera till ett bra arbetssätt och visa möjligheterna med att visualisera informationen, avslutar Elisabeth.

Radarbilden 2025 - rapporten och bilaga 2Pdf, 1.2 MB. Länk till annan webbplats.

Radarbild 2025 - bilaga 1 Länk till annan webbplats.

Kommande - en rekommendation för AI-baserat stödverktyg vid kodutveckling

Arbetsgruppen för säker utveckling, är i slutfasen av arbetet med en promemoria om hur myndigheter bör planera ett eventuellt införande av AI som stödverktyg för kodutveckling. Promemorian kommer att vända sig till beslutsfattare och utvecklare i myndigheter.

I promemorian finns en rekommendation som kompletterar den nyligen framtagna riktlinjen från DIGG och Integritetsskyddsmyndigheten, för generativ AI. Rapporten lyfter t.ex. risker vid felaktig delning av känslig information (källkod), beredskap samt risker förknippade med att bli för beroende av AI-förmågan, så kallad blackbox-problematik då myndigheten inte längre själv vet hur verksamhetssystemen fungerar.

Promemorian kommer även att innehålla:

  • beskrivningar av hur en lösning bör fungera utifrån ett säkerhetsperspektiv,
  • hur myndigheter kan arbeta med riskbedömning och riskhantering när man överväger att införa AI som stödverktyg för kodutveckling,
  • beskrivningar av hur myndigheter bör värdera sin källkod, samt
  • argument för en egen kontrollerad AI-förmåga, upphandlad eller i eget datacenter.

Promemorian har nyligen remitterats till medlemmarna. Flera myndigheter har återkopplat att arbetsmaterialet varit till stor hjälp i deras interna pågående arbete. Rapporten beräknas kunna publiceras under mars månad.

Kommande - en rapport för att analysera molntjänster

Rapporten kommer att ge stöd i processen att anskaffa eller utkontraktera en it-förmåga, stöd vid kritiska moment under arbetets gång och tips för att effektivisera det egna tvärfunktionella analysarbetet.

Molngruppen inom eSam är i sluttampen av arbetet med en rapport som beräknas kunna publiceras under mars månad. Den vänder sig till beslutsfattare och de som är involverade i processen att anskaffa eller utkontraktera en it-förmåga, exempelvis till en publik molntjänst. Rapporten ska ge stöd och en överblick över frågeställningar och kritiska moment som kan uppstå under arbetets gång. Exempel på innehåll är råd för att minska riskerna för leverantörsincidenter likt den som drabbade Tietoevry under 2024, genom att göra ett gediget eget arbete innan och därmed kunna ställa mer precisa krav på leverantörer.

Rapporten innehåller även tips för att effektivisera myndighetens tvärfunktionella analysarbete inför en eventuell utkontraktering. Även om rapporten har ett säkerhets- och tekniskt fokus tar den också hänsyn till de juridiska perspektiven enligt eSams vägledning ES2023-06 Vägledning Utkontraktering - sekretess och dataskydd Pdf, 692.2 kB..

Arbetet med rapporten gjordes i huvudsak under slutet av 2024, men innehåller också visst stöd i andra aktuella frågor med anledning av utmaningarna som de europeiska regelverken nu ställs inför, inte minst mot bakgrund av signalerna från den amerikanska administrationen.

Rapporten beräknas kunna publiceras under mars månad.

eSams pilot AI-regulatorisk sandlåda - en snabbkurs

Sedan 2024 pågår en pilot för AI-regulatorisk sandlåda med det långsiktiga målet att främja innovation och att öka rättssäkerheten i AI-verktyg som tas fram. Det här är en kort utbildningsfilm om möjligheterna med sandlådor av det här slaget.

Med AI-regulatorisk sandlåda avses en kontrollerad miljö som erbjuder leverantörer en möjlighet att utveckla, träna, validera och testa nya AI-system under en begränsad tid, innan de släpps på marknaden eller på annat sätt tas i bruk. EUs AI-förordning innehåller bestämmelser för sådana sandlådor.

Sedan förra året driver eSam en pilot med initiativ från Bolagsverket, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Ekonomistyrningsverket, Integritetsskyddsmyndigheten och Riksarkivet.

Tanken med piloten är att arbetet ska bidra till insikter om

  • hur AI-regulatoriska sandlådor bör inrättas och fungera i Sverige och
  • vad som krävs för att aktörer ska kunna nyttja sådana sandlådor som t.ex. krav på kompetenser, resurser, dokumentation och eventuellt teknisk infrastruktur.

I filmen samtalar Skatteverkets Åsa Degermark med Carin Sundhage på Integritetsskyddsmyndigheten och David Magård, Bolagsverket bl.a. om varför den här piloten är viktig för eSams medlemmar, förväntade resultat, etiska perspektiv, frågor om teknisk infrastruktur och lärdomar så här långt.

Se filmen i Quickchannel här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Innehållsförteckning

Fler nyhetsbrev

Januari 2025

eSam firar 10 år med fokus på samhällsnyttor och robust digitalisering
Vi skriver nu 2025 och året har minst sagt rivstartat med händelser på den globala arenan som sannolikt kommer att påverka våra medlemmars verksamhet på olika sätt. I år är också ett jubileumsår eftersom eSamverkansprogrammet firar 10 år. Programm...

November 2024

Ministern välkomnar arbetet med en digital ingång för privatpersoner
Just nu handlar mycket om AI, hur vi bättre kan nyttja tekniken samt hur den kan användas på ett ansvarsfullt och säkert sätt. Det märktes inte minst på styrgruppsmötet i eSam i slutet på november där bland andra civilminister Slottner deltog. I s...